Ce este Geografia

Denumirea de geografie este de origine greaca si provine de la cuvintele "ge"(=pamant) si "graphein"(= a scrie). Astfel, pornind de la nume, aflam ca geografia descrie Pamantul. Mai precis, geografia este stiinta care studiaza Pamantul, si anume infatisarea lui; acesta este rezultatul intrepatrunderii mai multor elemente: scoarta terestra, solul, apa, aerul, plantele si animalele. Aceste elemente alcatuiesc invelisurile Pamantului, denumite: litosfera (invelisul de "piatra"), atmosfera (invelisul de aer), hidrosfera (invelisul de apa), biosfera (totalitatea vietuitoarelor).

In concluzie, putem defini geografia ca fiind stiinta care studiaza Pamnatul, invelisurile sale si mai ales interactiunile dintre acestea. Rezultatul interactiunilor dintre invelisurile Pamantului este invelisul geografic sau mediul geografic.

In invelisul geografic se intalnesc scoarta terestra, cu diferitele sale forme de relief, aerul, apa, multimea de vietuitoare, precum si omul, cu tot ce a construit. Modul prin care aceste elemente se leaga intre ele, se intrepatrund, face ca infatisarea Pamantului sa difere de la un loc la altul. Geografia se ocupa tocmai de aceste probleme. Pe langa faptul ca descrie infatisarea unui loc, ea studiaza legaturile intre elementele si fenomenele caracteristice acelui loc.